De Historie van Bier: Deel 1

door Kiki van Beerendonk

Altijd al willen weten hoe bier is ontstaan? Maar geen zin om een geschiedenis les te volgen? Wij vertellen je op een totaal niet accurate maar wel degelijk historisch correcte manier, de historie van bier! (haha rijmt)

DE OG’S VAN BIER

Bier is oud. Heel oud. Het begon allemaal met twee briljante Sumeriërs uit Mesopotamië.  We noemen ze Dirk en Bas*. Gewoon voor de lol. Waarschijnlijk verveelden Dirk en Bas zich enorm op een autoloze zondag (thanks, Rutte) en besloten zij, misschien per ongeluk,  misschien per toeval of gewoon door een goed doordacht plan bier te gaan maken. 

Hoe kwam dit dan tot stand? Nou, Dirk en Bas hadden broden gebakken en ze hadden broden over. Om verspilling tegen te gaan verkruimelde ze het overgebleven brood in een kleien pot met water. Hierdoor ontstond er een gisting proces en werd het bier. Om wat smaak toe te voegen aan het bier zei Bas: “Laten we er honing aan toevoegen.” Dirk was niet zo’n fan van honing en voegde er zelf dadels en kruiden aan toe. Enige nadeel was dat er nog wat stukjes brood in hun biertjes rond dreven, dus dronken ze het bier via een rietje. Tot groot ongenoegen van alle schildpadden.

Bier werd een hit! Dirk en Bas werden op de schouders gedragen door alle Sumeriërs. Dirk was eindelijk in de ogen van zijn moeder geen loser meer en Bas besloot zijn lange droom te vervullen en ging soul searchen in India als ware influencer. Woehoe!

DRINK LIKE AN EGYPTIAN

Fast forward naar de tijd van de Egyptenaren. Dirk en Bas hun brouwsel was populair geworden. Bier was ontbijt, lunch, avondeten, snack, tweede snack, derde snack, laat in de avond snack, een snack voor wanneer je voor de zoveelste keer weer niet gematched bent met iemand op Tinder, noem maar op.  

ANCIENT BEER FACT: Bier werd ook meegegeven als offergift en miniatuur brouwerijen van hout en gips werden meegegeven in de graven. Zodat de Egyptenaren, zegmaar, na de dood ook geen dorst meer konden hebben. Juist. 

Uiteindelijk was bier zeer geliefd onder Germaanse en Keltische stammen. De Romeinen, de ware mean girls van die periode, vonden dit maar al te prachtig en zoals Tacitus schreef; 

“Lief dagboek, 

Vandaag was zo’n gekke dag! Ik zei dat ik keizers super stom vond en toen zei Titus (haha) “Ja, ik ook!” Aaaanyway, het valt me een beetje op dat als we tegen Germanen en Kelten vechten dat ze wel erg verzot zijn op hun brood drankjes. Voordeel voor ons is dat ze vet makkelijk te verslaan zijn. 😗 Xoxo” 

Romeinen waren dus niet al te dol op bier, en gaven eerder de voorkeur naar wijn (boeee). 

Daarna maakt bier wel weer een terugkomst. Hier vertellen we je meer over in “De Historie van Bier: Deel 2!” En wanneer die uitkomt? Geen idee, wij doen ook maar wat!

*Dirk en Bas zijn fictief en niet alles is 1 op 1 historisch accuraat. Dat is voor de komiek, man.